СФУЖО | WFUWO

Про засади державної мовної політики

Шановні Голови жіночих організацій!

Повідомляємо Вас, що 12.07.2012 р. відіслано листа до Українського посольства в Канаді для термінової передачі Президенту України Віктору Януковичу у справі не підписання антиконституційного Законопроекту ч. 9073 „Про засади державної мовної політики”, який суперечить Конституції України і демократичним засадам розвитку мови і культури України.

Просимо Вас, при можливості, помістити цей лист у Вашій місцевій пресі та розповсюдити по відділах Ваших організацій.

З пошаною,

Марія Шкамбара
Голова СФУЖО

+++++++++++++++++++++++++++++

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ
СВІТОВОЇ ФЕДЕРАЦІЇ УКРАЇНСЬКИХ ЖІНОЧИХ ОРГАНІЗАЦІЙ
ДО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ВІКТОРА ЯНУКОВИЧА
У СПРАВІ ЗАКОНОПРОЕКТУ “ПРО ЗАСАДИ ДЕРЖАВНОЇ МОВНОЇ ПОЛІТИКИ”

Вельмишановний Президенте України пане Вікторе Януковичу!

Світова Федерція Українських Жіночих Організацій (СФУЖО) рішуче виступає проти прийняття 3 липня 2012 року у Верховній Раді України антиконституційного Законопроекту ч. 9073 „Про засади державної мовної політики”, який суперечить Конституції України і демократичним засадам розвитку мови і культури України.

Кожному українцю зрозуміло, що цим законопроектом планується витіснити українську мову в Україні, як державну, на російську. Російська мова упродовж століть насильно впроваджувалася у всі сфери державного і соціального життя українців в Україні. Захисники української мови, як і сама українська мова постійно зазнавали жорстоких утисків та репресій з боку владних структур царської Росії та радянської „братньої” Росії, які не могли і далі не можуть існувати без України.

Просимо Вас, Президента України, як гаранта Конституції України не підписувати законопроект про мовне питання, оскільки Конституція України стверджує, що „ДЕРЖАВНОЮ МОВОЮ В УКРАЇНІ Є УКРАЇНСЬКА МОВА” (ст.10).
Надіємося на Вашу посилену увагу та прикладені найбільші зусилля для вживання української мови на усіх рівнях у своїй державі, щоб українська мова надалі була діючою згідно Конституції України, як єдина державна мова в Україні. Найвищий час, щоб українська мова стала першою мовою Президента України, посадовців Уряду України та усіх депутатів Верховної Ради України.

Просимо Вас, пане Президенте, звертати увагу на престиж України у світі та разом з конструктивними силами держави дбати про її честь і добре ім’я на шляху демократичного розвитку України у співпраці з іншими державами.

Світова Федерація Українських Жіночих Організацій (СФУЖО) заснована у листопаді 1948 році у США як неприбуткова організація. СФУЖО об’єднує 27 жіночих організацій у 17 країнах на 4 континентах світу. СФУЖО є Недержавною Організацією в системі Організації Об’єднаних Націй на консультативному статусі в Економічній і Соціальній Раді, асоційована з Департаментом Публічної Інформації та ЮНІСЕФ. СФУЖО має зв’язки з чисельними світовими жіночими радами і організаціями, що мають спільні зацікавлення і завдання. Основним завданням СФУЖО є всебічно допомагати Незалежній Україні у її державотворенні. Плекати почуття єдності, історичної нерозривности та зберігати українську мову і культурну спадщину українського народу.

За Управу:

Марія Шкамбара,
голова СФУЖО

Comments are closed.