СФУЖО | WFUWO

Відзначення Двісталіття Тарас Шевченка Плянується в Об’єднаних Націях в Міжнародний День Рідної Мови

В календар Організації Об’єднаних Націй вже від 1999 року в лютому впроваджено Міжнародний День Рідної Мови. В цей день світова громада звертає увагу на важливість плекання лінгвістичного багатства мовної скарбниці світу і признає глибоке значіння рідної мови для розвитку освіти і культури, для консолідації суспільста, формування нації та зміцнення держави.

Цього року відзначуємо двісталіття народження мужнього велетня та улюбленого народного поета України Тараса Шевченка (1814-1861). Світовий Конґрес Українців (СКУ) та Світова Федерація Українських Жіночих Організацій (СФУЖО) стали спів-спонзорами імпрези якою плянується вшанувати життєвий шлях, творчість, та пророче слово Тараса Шевченка в кімнатах ООН широко-громадським зібранням під гаслом міжнародного дня рідної мови. За підтримки Постійного Представництва України при ООН 27-го лютого 2014р. відбудеться вперше таке свято української мови і культури в ООН з програмою про “Тараса Шевченка як борця за рідну мову, самовизначення народів, людські права та соціяльну справедливість.”

United Nations

СКУ (від 2003) та СФУЖО (від 1991) вже довго працюють як не-державні організації з представниками до ООН. Др Марта Кебало яка очолює представництво від СФУЖО до Економічної та Соціяльної Ради ООН увійшла до плянувального комітету вище згаданого заходу. Вона надїється на численну участь громади із всіх хвиль прибулих до діяспори та на їх зрозуміння про важливість своєю присутністю підтримати Україну. Вона заявляє: “Значіння міжнародного дня рідної мови є нам українцям ясно-зрозуміле і близьке серцю. Але цього року вперше українці відзначатимуть це свято у кімнатах ООН, щоби вияснити наше відношення до своєї рідної мови і сказати про її історичні страждання. Ми знаємо що в ООН маємо підтримку, сам генеральний секретар Бан Кі-мун ставиться прихильно до нашої справи та журналісти при ООН розуміються на українській ситуації. Ця імпреза створює для нас прекрасну нагоду висвітлити на фоні нашої історії як довго українці вже змагаються за демократичну державу. Шевченкове питання – « Коли ми діждемося Вашингтона з новим і праведним законом?» звучить пророчо, свіжо і влучно до українського сьогодення.”
У програмі передбачено привіти від саме чільних провідників ООН, привіти Президентів СКУ Евгена Чолія та СФУЖО Орисі Сушко, наукове слово Др-а Максима Тарнавського професора Торонтонського Університету, мистецькі виступи хору Прометей з Філядельфії, Братів Добрянських та вокального дуету “Лісова Пісня” Людмили Грабовської та бандуристки Алли Куцевич, а також відчити Шевченкових творів, висвітлювання Шевченка образового мистецтва та виставку Шеченківських видань. Ведучий святом буде Петро Фединський, журналіст кореспондент Голосу Америки та перекладач недавного видання Кобзаря.

Програма замовлена на четвер 27-го лютого 2014р. у великій залі ЕКОСОЦ Економічної і Соціяльної Ради від 3-6 пополудні. Вступ вільний але треба зголосити участь до 16-го лютого 2014р. електронною поштою на адресу ukrainersvpday@gmail.com щоб одержати перепистку. У день імпрези просимо прибути до ООН не пізніше 2:30 пополудні. Увійти до будинку ООН можна буде від Першої авеню або при 43-ій або при 47-ій вулиці.

До виконавчого комітету свята, окрім представниць СФУЖО (Софійка Зєлик, Наталка Соневицька) також увійшли Маріянна Заяць, Президент Союзу Українок Америки; Марта Кокольська, Дорадник для Діяспорських Справ при Постійному Представництві України при ООН; Ірина Форостян, Фонд Досліджень Стародавніх Цивілізацій. Комітет втішається підтримкою численних громадських організацій та українських культурних центрів і фінансовою підтримкою ряду провідних українських установ.

Дату 21-го лютого прийнято 17-го листопада в 1999 році на ХХХ сесії генеральної конференції ЮНЕСКО як Міжнародний День Рідної Мови. Цей день встановлений з метою вшанувати пам’ять загиблих студентів-демонстрантів, захисників бенгальської мови, яких 21-го лютого 1952р. жорстоко ростріляно підчас маніфестації за признання офіційного статусу їх рідної мови на землях тодішного Пакістану. Бенгальською мовою зараз користується як офіційною країна Бангладеш з якої ініціятиви саме був признаний цей день.

Веб-сторінки ООН і ЮНЕСКО про День Рідної Мови наголошують на це що мова є найбільш могутним засобом для збереження і плекання видимої і невидимої спадщини – за кожною з них є цілий світ традицій, народної музики, обрядів і звичаїв, фолкльору, цілий світ народу. Цим днем виступаємо на підтримку багатомовності і наголошуємо як важливо берегти, плекати та розвивати рідну мову кожної спільноти. Міжнародна громада при ООН також підтримує багатомовність як джерело солідарности бо вона сприяє взаємному зрозумінні, толєранції і діялогу між людьми світу.

________________________
Contact: Ірена Яросевич, Представник СВУЖО при ООН-ВЗС i.jarosewich@gmail.com

Comments are closed.