СФУЖО | WFUWO

Вісті СФУЖО

ТЕПЕРІШНІЙ СТАН В УКРАЇНІ
Дякуємо вам за постійну підтримку і участь у чисельних ініціативах відносно України, таких як: організування мітингів і протестів, збір кошів, гуманітарної допомоги, поміч потерпілим у ваших країнах, сприяння поширенню правдивої інформації про події в Україні. Заохочуємо продовжувати вашу діяльність на допомогу Україні в цьому напрямку. Незважаючи на перемир’я, Україні потрібна постійна стійка моральна та фінансова підтримка.

Як відомо, 26 жовтня відбудуться вибори депутатів до Верховної Ради України, отже заохочуємо вас по можливості долучатися до цієї спостережної місії.

20-го вересня ми вислали листа до Президента Україні про Ратифікацію угоди між Україною та ЄС, в якому ми підкреслили важливість цього кроку на шляху до повноправного вступу України в Європейський Союз.

ОРИСЯ СУШКО В ЧИСЛІ 25ТИ НАЙВПЛИВОВІШИХ ЖІНОК НА КЕРІВНИХ ПОСАДАХ
Світова федерація Українських Жіночих Організацій (СФУЖО) з гордістю повідомляє, що голова СФУЖО Орися Сушко стала однією з 25ти найвпливовіших жінок на керівних посадах цього року.

Організація „Впливові Жінки“ в північній Америці присвячує свою діяльність просуванню та підтримці жінок.  Цей престижний рейтинг афішує досягнення канадських жінок на високих керівних посадах, котрі досягнули високого рівня професійного успіху та зробили значний внесок у своїй галузі.  Орися Сушко стала однією з п’яти жінок, котрих вшановано в категорії недержавних організацій.

„Рівень впливовості, професійного росту та професійних досягнень 25ти „Жінок Впливу“ за 2014 рік не має аналогів – сказала Керолин Лоуренс, президент організації „Жінки Впливу“ – Хоча цього року жінки походять з різних професій, з різними особистостями та професійним досвідом, усі амбіційні та цілеспрямовані.  Вони досягають поставленої мети, роблять неабиякий внесок для розвитку Канадської економіки, своїх громад, приносять незаперечну користь суспільству та постають як зразок для наступних поколінь.  Це дійсно жінки впливу.  Високопрофесійні, здібні, та віддані своїй справі“.

„Дякую усім, для мене це велика честь – сказала Орися – стати поряд з найпотужнішими жінками Канади, та опинитися з ними в колективі 25ти найвпливовіших за цей рік.  Бажаю Канадським жінкам наснаги на іще більші досягнення в незвіданих стежках на урядовому терені, громадському а також професійному в рідній країні, і на міжнародній арені.  Рівно ж бажаю продовжувати відзначати важливі досягнення в різних галузях 25-кою „Впливових Жінок“.  Належно оцінити, підтримати і заохотити один одного в різних галузях вважаю важливим на рівні із забезпеченням відкритих можливостей для Канадських жінок.

 

80-ТИ ЛІТТЯ ПЕРШОГО ЖІНОЧОГО КОНГРЕСУ

Орися Сушко, Ореслава Хомик

Орися Сушко, Ореслава Хомик

6-7 вересня, 2014р. жіноцтво України та представниці українських жіночих організацій з різних країн прибули до Івано-Франківська з нагоди 80-річчя Першого Українського Жіночого Конгресу, який проходив у Станіславові в 1934 році. Уже в роки незалежності, влипні 1994 року в Івано-Франківську пройшов Другий Світовий Конгрес Союзу Українок, а цього року – Івано-Франківськ втретє приймав делегаток та гостей Світового Конгресу Союзу Українок.  Конгрес привітали представники влади, гості та союзянки.

Голова СФУЖО Орися Сушко привітала урочисте зібрання та виголосила промову: „Український Жіночий рух, як фактор гендерної рівності“, про роль жінки у світі та в Україні зокрема. Вона наголосила, що маємо особливо пам’ятати про тих жінок, що віддали свої життя за кращу долю України, бо „Жінка – це сила. Адже, вона і вихователька дітей, і берегиня сім’ї, а разом з тим і всієї України“, – запевнила Орися Сушко.

З цієї нагоди голова О. Сушко вручила голові Союзу Українок України Др. Ореславі Хомик нагороду св. Княгині Ольги як знак вдячності за її провід у влаштуванні третього Світового Конґресу, підкреслюючи важливість цього історичного заходу.

Рівночасно, голова побажала успіхів у видавництві часопису „Українка“, який після багатьох років знову виходитиме у світ.  В цьому першому відновленому числі було поміщено привітальне слово голови СФУЖО.  (На фото – Орися Сушко, Ореслава Хомик).

 

 

Союзянки та гості ІІІ Конґресу СУ

Союзянки та гості ІІІ Конґресу СУ

 

РІЧНІ НАРАДИ СВІТОВОГО КОНГРЕСУ УКРАЇНЦІВ

на зустрічі з Др. Леонідом Губерським, ректором Київського національного університету ім. Тараса Шевченка

на зустрічі з Др. Леонідом Губерським, ректором Київського національного університету ім. Тараса Шевченка

29 – 31 серпня, 2014 року успішно пройшли річні Наради Світового Конгресу Українців у Києві.  Голова СФУЖО виступила з вітальним словом під час офіційного відкриття Нарад.  Голова також брала участь в зустрічах з високопосадовцями Українського уряду: Прем’єр Міністром, Віце-Прем’єр Міністром,  Міністром Зовнішніх Зв’язків, Міністром Оборони; Мером міста Києва та ректором Університету ім. Тараса Шевченка у Києві.

Під час перебування в Києві, Голова СФУЖО з іншими учасниками нарад відвідала Головний Військовий Клінічний Госпіталь, де одужують військові захисники України.

Звіт діяльності СФУЖО за період від серня 2013 до серпня 2014 року і звіт 2го заступника

Др. Ірина Ключковська і голова СФУЖО

Др. Ірина Ключковська і голова СФУЖО

голови СКУ були поміщені в книжці звітів.

Користуючись з нагоди, що Др. Ірина Ключковська, директор Міжнародного інституту освіти, культури і зв’язків з діаспорою (МІОК) була присутня на заходах СКУ, голова СФУЖО Орися Сушко вручила Др. Ключковській нагороду св. Княгині Ольги, як знак пошани і вдячності за довголітню плідну співпрацю МІОК зі СФУЖО.

 

СТАТУТ СФУЖО
Статутова комісія останній рік працювала над укомплектуванням необхідної документації для оновлення Статуту СФУЖО, опираючись на поради адвоката – спеціаліста в цій галузі, згідно з вимогами Канадського уряду.  Відповідно до вимог уряду Канади, де СФУЖО зареєстрована, документацію потрібно подати до 17 жовтня 2014 року. Відновлений документ був висланий до наших членів, які мали змогу подати свої коментарі та засвідчити згоду до 15 травня ц.р., що вони і зробили.  Всі документації відносно згаданих вимог були подані до Канадського уряду.

 

КОНКУРС МАРУСІ БЕК
Оголошений Літературний Конкурс ім. Марусі Бек на тему “Жінка в творах і картинах Тараса Шевченка“ закрито.  Дякуємо учасникам за подані твори, які будуть передані до розгляду журі.  Ми вдячні Союзу Українок Америки за їх дар в сумі $ 2,500, який призначений на нагороди.  Повідомимо, коли переможці конкурсу будуть оголошені та нагороджені.

 

ПАНЕЛЬНА ДИСКУСІЯ/СВЯТКУВАННЯ СФУЖО
Через певні причини – серед них оголошення про проведення виборів в Україні та участь у спостережній місії учасників дискусії, СФУЖО змушена відкласти проведення наміченої програми панельної дискусії і відзначення СФУЖО, що була запланована на 18-го жовтня цього року.  Про нову дату буде вчасно оголошено.

 

ВІДЗНАЧЕННЯ 200 ЛІТТЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКАShevchenko 200 - 2014
Цього року світова українська спільнота вшановує 200-літній ювілей з дня народження Тараса Шевченка.  Пригадуємо усім відзначити це велике свято і поділитися з нами про ваші проведені або намічені заходи.

 

ОРГАНІЗАЦІЯ ОБ’ЄДНАНИХ НАЦІЙ

Представники СФУЖО до ООН яскраво виконують свої відповідальності, беручи участь в різних комітетах та заходах.  Др. Марта Кічоровська Кебало, головний представник до ООН/ЕКОСОР- Нью Йорк тримає тісний зв’язок із всіма представниками та дирекцією СФУЖО, за що ми сердечно їй дякуємо.  Головний представник СФУЖО в Женеві, рівно ж, бере активну участь в усіх заходах та тримає зв’язок із нами.

unДр. Кебало подала нами наступну інформацію:

Підчас Конференції недержавних організацій при ООН відділу громадської інформації, яка відбулася 27-29-го серпня у Нью Йорку, наша федерація СФУЖО виступила як організатор-спонсор панельної дискусії на важливу тему: „Медіа, спостереження та інформаційні війни: Єгипет, Туніс, Україна.“ Тема дискусії зосереджувалася на вживанні нових ЗМІ в роді Файс-бук та Твіттер в порівняльному контексті різних сучасних політично-опозиційних, демократичних рухів. Розглядалися їх позитивний вплив на організування протистояльних дій, але й також їх негативні наслідки: можливості щодо переслідування людей, які стоять в опозиції, а також провадження проти них великого масштабу інформаційної війни (кампанія дезінформації).

Запрошені до виступу були журналісти з репортерським досвідом при опозиційних рухах—Дженніфер Престон із Ню Йорк Таймс (Україна, Єгипет, Туніс, un2Туреччина), та Єгія Ганем який донедавна був редактором Єгипетського Ал-аграм.  Також доповідала Вікторія Баранецька, юрист при Нью Йорк Таймс, про потенційні порушення прав громадян через маніпуляції нових ЗМІ, та Марія Сорока, спів-засновниця і директор зовнішніх зв’язків організації „РАЗОМ за Україну“ про практичний досвід їх сітки активістів в діаспорі. Також виступив зі словом Джеффрі Гаффайнз, Спів-Голова Організаційного Комітету цієї великої конференції. Модератором служив Андрій Добрянський, представник до ООН від Світового Конгресу Українців.

Рівночасно, недержавний комітет Статусу Жінок при ООН у Женеві приготовляє Форум для представників недержавних організацій (3-5 листопада) перед Конференцією ООН Економічної Ради Європи (листопад 6-7, 2014), присвячений перегляду дотримання обіцянок (12 точок) Пекінської угоди із 1995 року (Beijing +20), для жінок у всіх країнах Північнoї Америки і Європи.

Україна тут належить до категорії країн Східної Європи – Україна підготовила звіт (квітень 2014) про різні аспекти гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок у підготовці до цього перегляду. Поза Україною, українки проживають по-більшості у країнах ПА/Е які також звітуватимуть до цього перегляду і оцінки статусу жінок.  Др Олена Ганківська з Ванкуверу – дослідник медичної реформи в Україні і спеціаліст в галузі охорони здоров’я – буде брати участь від СФУЖО в дискусії на тему „Жінки і Здоров’я“ (одна із 12-ох тематичних дискусій, запланованих під час цього форуму).  А Наталка Карбовська, Директор Українського Жіночого Фонду у Києві запрошена виступити на тему „Жінки і Влада“.  Бажаємо успіхів!  Ще довідаємося детальніше від нашої представниці СФУЖО у Женеві Олександри Куновської-Монду, яка є членом організаційного комітету цих важливих нарад.

 

КАМПАНІЯ „СИНЄ СЕРЦЕ“blue-heart_logo

українське жіноцтво в Італії та голова АЖУРІ Світлана Ковальська – третя зліва

українське жіноцтво в Італії та голова АЖУРІ Світлана Ковальська – третя зліва

Просимо звернути увагу на ці інформації про Торгівлю Людьми і по можливості робити заходи, щоби обізнати широкий загал з цією темою, яка руйнує життя сотням і тисячам жінок і дівчат.  Детальніше текст на сторінці СФУЖО

 

РІЧНІ НАРАДИ СФУЖО
Ще раз дякуємо організаціям за участь у Річних Нарадах СФУЖО в Парижі, і за ваші позитивні відгуки про програму і проведення річних нарад.  Просимо вас подати нам усі звіти ваших організацій, доповіді та нотатки, і висліди дискусійних груп. Дякуємо всім, хто вже подав нам згадану інформацію.  По можливості будемо поміщувати в нашому журналі “Українка в світі“.

 

НОВИЙ НАВЧАЛЬНИЙ РІК
Вітаємо вихователів та освітян, управи та дирекції українських шкіл у ваших країнах з початком нового шкільного року!  Бажаємо успіхів та наснаги у цій важливій виховній праці плекання та виховання нашої молоді в патріотичному напрямку, зі збереженням мови, українських духовних та релігійних традицій.

Щасти Вам Боже!

Comments are closed.