СФУЖО | WFUWO

Річні Наради в Стокгольмі

(read this in English)

stockholm_portrait

3 – 5 вересня, 2015 в Стокгольмі, Королівство Швеція, відбулися Річні Наради Світової Федерації Українських Жіночих Організацій. В засіданнях брали участь поверх 50ти учасників, зокрема 20 офіційних делегатів крайових організацій та гостей з 12ти країн, гості з України, і Швеції.

Офіційне відкриття Річних Нарад відбулося в аудиторії Міської Ратуші 3-го вересня. Голова СФУЖО Орися Сушко вітальним словом привітала присутніх та Посла України у Швеції дост. Ігора Сагача. Достойний Посол Ігор Сагач сердечно привітав учасників до Швеції, підкреслюючи важливість таких зустрічей. Із цієї нагоди, голова СФУЖО вручила фігурку св. Княгині Ольги дост. Ігору Сагачу як символ глибокого признання та вдячності за співпрацю зі світовим жіноцтвом, та вагомий внесок у розвиток позитивних відносин між Україною та Швецією. Вечір продовжився урочистим концертом „Роде наш красний!“

stockholm_logo

Під час офіційної програми Нарад голова СФУЖО Орися Сушко представила звіт діяльності СФУЖО за останній рік. Рівно ж голови організацій із 12-ти присутніх організацій звітували про свою діяльність за останній рік. Як не дивно, жіночі організації у світі спрямовують переважну більшість своєї діяльності на збір коштів для реабілітації поранених в ході бойових дій на Сході України, підтримку сім’ям загиблих та поранених, збір гуманітарної допомоги, закупівлю необхідного обладнання, а також організовують та беруть участь у мітингах і активному розповсюдженні правдивої інформації про Україну.

В наступний день др. Марта Кебало представила детальний звіт про працю СФУЖО при ООН в Нью Йорку як також в Женеві. Панельна дискусія на тему „Завдання СФУЖО в контексті сучасної агресії на Україну: Думки і пропозиції до стратегічної співпраці нашої Федерації“ виявила конструктивну дискусію учасників нарад. В останній день нарад відбулася ще одна дискусія у формі круглих столів на тему „Сучасні завдання жіночих організацій в діаспорі і співпраця з Україною“. Ця дискусія винесла конкретні плани дій для майбутньої співпраці членів СФУЖО.

Напередодні початку Нарад поза офіційною програмою відбулася зустріч делегації з представниками Міністерства Закордонних Справ Швеції. Під час зустрічі голова СФУЖО Орися Сушко представила лист від світового українського жіноцтва з проханням посприяти у звільненні українських політв’язнів – Надії Савченко, Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших, які незаконно перебувають у в’язницях Росії.

Під час цієї зустрічі також було обговорено інші сучасні теми включно із гендерною рівністю в Україні.
Також відбувся візит делегації до Посольства України у Швеції. Під час цього візиту, Дост. посол Ігор Сагач коротко розповів про історичні зв’язки між Україною та Швецією, та наголосив на прихильності громадян Швеції до України. Цікаво, що локальні Шведські ЗМІ справедливо висвітлюють подію в Україні та не піддаються шаленому тиску з боку Російської пропаганди. Посол зазначив, що це велика заслуга активної небайдужої української діаспори у Швеції, яка невтомно та наполегливо відстоює підтримку Швеції до України.

На завершення Річних Нарад делегати висловили подяку голові Орисі Сушко за провадження СФУЖО у цей нелегкий час, за її терпеливість, розсудливість та мудрий провід. Рівночасно, голова висловила щире признання голові СУ Скандинавії Зоряні Кікцьо за тепле прийняття світового жіноцтва у країні свого осідку, за полагодження усіх необхідних організаційних питань. На закінчення офіційної програми нарад Орися Сушко вручила Зоряні Кікцьо фіґурку Св. Княгині Ольги як знак признання за її вмілий провід Союзу Українок Скандинавії.

stockholm_group

Comments are closed.