СФУЖО | WFUWO

Лист Йоахіму Рюкеру

(read this in English)

20 квітня 2015

П. Йоахіму Рюкеру – Президенту Ради з прав людини при Верховному комісаріаті з прав людини при Женевському департаменті Організації Об’єднаних Націй (ООН)
Женева, Швейцарія hrcpresidency@unog.ch

Шановний п. Йоахіме Рюкер,

Світова Федерація Українських Жіночих Організацій просить допомоги Раду з прав людини при Женевському департаменті Організації Об’єднаних Націй, у справі лейтенанта Надії Савченко – українського пілота та члена українського добровольчого батальйону, котра була захоплена проросійськими сепаратистами під час збройного конфлікту в східній Україні в червні 2014 та була доставлена на територію Російської Федерації. В даний час Надія Савченко перебуває у в’язниці на території Російської Федерації, і в знак опротестування незаконного утримування під вартою 13 грудня 2014 оголосила безстрокове голодування до моменту свого повернення в Україну.

Згідно повідомлень Фонду Відкритого Діалогу (ODF) до Надії Савченко було застосовано ряд дій з порушенням міжнародних норм в області прав людини:

  • Надія Савченко була позбавлена свободи і права на захист
  • Протягом семи днів (з 23 по 30 червня) була викрадена та насильно переміщена з України і утримувалась під охороною в місті Воронежі, Росія.
  • Перші допити Савченко представники російських спецслужб проводили без присутності адвоката
  • З ціллю приниження Надії Савченко проросійські сепаратисти розмістили відео її першого допиту, показуючи її з обома руками за спиною, прикріплену наручниками до металевої конструкції
  • Після подальших допитів, Савченко була звинувачена у вбивстві двох російських цивільних осіб – журналістів, які добровільно увійшли в зону збройного конфлікту і загинули в результаті вибуху в цьому районі
  • Савченко, як громадянка іншої держави, була позбавлена права на дипломатичний захист
  • Одним із засобів тиску на Савченко була заборона російськими слідчими передачі їй книг українською мовою.
  • Російською владою були застосовані погрози проти членів сім’ї Савченко в Україні і санкцій щодо її юристів в Росії
  • Судові слухання проводились без особистої присутності Надії Савченко
  • Надія Савченко є заручником російської влади, і являється політичним в’язнем.

У звіті ODF зазначено, що “відповідно до норм міжнародного права (в проекті
“Кодексу злочинів проти миру і безпеки людства “1996 року,” Римського статуту Міжнародного кримінального суду“ 1998 року та “Міжнародної конвенції про захист всіх осіб від насильницьких зникнень“ 2006 року), викрадення людей є злочином проти людяності”.

Ми стурбовані та обурені незаконним викраденням та тривалим утриманням під вартою Надії Савченко.

Світова Федерація Українських Жіночих Організацій висловлює глибоке занепокоєння становищем Савченко, у тому числі переслідуванням за допомогою сфабрикованих звинувачень, які демонструють, що цей процес кваліфікується як показовий політичний процес.

Ми звертаємося до Вас як президента Ради з прав людини при Женевському департаменті Організації Об’єднаних Націй, використати свій вплив та можливості для припинення кримінального переслідування Надії Савченко, оскільки воно є політично мотивованим і не грунтується на достатній доказовій базі. Це переслідування не є неупередженим – що є порушенням вимог Конвенції про захист прав людини та основних свобод. СФУЖО надіється що Ваше втручання допоможе добитись негайного звільнення Надії Савченко, яка голодує уже понад 4 місяці.

Ми просимо Вас відвідати Надію Савченко, розглянути її справу, і допомогти добитись її якнайшвидшого звільнення.

З повагою,

Орися Сушко,
Голова СФУЖО

Comments are closed.