СФУЖО | WFUWO

Лист в справі дітей-сиріт

Складові організації Світової Федерації Українських Жіночих Організацій дізналися про те, що українські діти-сироти в Донецькій області знаходяться під реальною загрозою силового вивезення з України до Росії незаконними окупантами. Відповідно до Четвертої Женевської конвенції, Статті 49, окупантам забороняється здійснювати примусове індивідуальне переселення осіб, що перебувають під захистом. Крім того, Стаття 78 Додаткового протоколу I до Женевської конвенції передбачає, що “Жодна сторона, що перебуває в конфлікті, не вживає заходів щодо евакуації дітей, крім як своїх власних громадян в іноземну державу”.

Викрадення дітей є грубим порушенням не лише Женевської конвенції, але й інших конвенцій і резолюцій ООН. За даними публікації ООН “Шість грубих порушень прав дітей в ході збройних конфліктів: правові основи”, “викрадення дитини порушує права дитини і сім’ї, як це визнано в Конвенції про права дитини, Міжнародному пакті про громадянські і політичні права і Загальній декларації прав людини”.

Масштабність навислого порушення посилюється наслідками, які часто слідують за викраденням дитини в зоні конфлікту, у тому числі й торгівля людьми і поневолення. Діти, а зокрема діти-сироти, потребують спеціального захисту, тому що вони особливо вразливі. Під час швидко зростаючого збройного конфлікту в Східній Україні діти стоять перед дуже серйозною небезпекою експлуатації з боку торговців людьми, як тільки вони будуть вилучені з дитячих будинків під приводом їхнього захисту. Без контролю з боку неупередженого агентства, як наприклад, Канцелярії Спеціального представника Генерального секретаря ООН з проблем дітей та збройних конфліктів, діти перебувають перед високим ризиком знущання і експлуатації.

Ми обурені погрозами окупантів Донецької області, а зокрема загрозою викрадення і насильницької депортації українських сиріт, що за співучасті в цьому Росії, було б рівносильно військовому злочину.

Ми закликаємо Уряд України у майбутньому запобігти насильницькому вивезенню дітей, вимагати негайного повернення викрадених дітей та надати безпечний притулок для дітей, які в даний час проживають у зруйнованих війною Східних областях України. Крім того, ми закликаємо органи ООН, Дитячий фонд ООН, Комітет ООН з прав дитини, Управління ООН в справах наркотиків і злочинності, Верховного комісара ООН з прав людини, Спеціального представника Генерального секретаря ООН з питань дітей і збройних конфліктів – втрутитися від імені дітей-сиріт України.

З повагою,

Орися Сушко
Голова СФУЖО

Comments are closed.