СФУЖО | WFUWO

Рекомендації СФУЖО до парламентських слухань у Верховні Раді 2013

Шановному пану Валерію Пацкану
Голові Комітету Верховної Ради України
з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин
Київ, Україна

 

Тема: Парламентські слухання в Україні 12 червня 2013 р.

Шановний пане Пацкан!

Щиро дякуємо Вам за запрошення СФУЖО на парламентські слухання про стан дотримання прав людини в Україні, які пройдуть у Верховній Раді в Києві 12 червня 2013 р.

На жаль, СФУЖО не має можливості вислати свого представника на парламентські слухання, а тому просить Вас передати нижчеподані пропозиції СФУЖО для включення до проекту рекомендацій парламентських слухань.

Наші рекомендації стосуються вибіркового правосуддя в Україні, виконання рішень Європейського суду з прав людини, усунення проблем функціонування системи правосуддя та утримання ув’язнених в Україні, а зокрема умов перебування в місцях ув’язнення, катування і жорстокого ставлення до осіб, позбавлених свободи.

1. СФУЖО глибоко занепокоєна численними випадками вибіркового правосуддя в Україні, а зокрема ув’язненням та утриманням у тюрмі колишнього Прем’єр-міністра України, провідника опозиції Юлії Тимошенко, яка є політичним в’язнем.

Як відомо, у рішенні від 30 квітня 2013 р. Європейський суд з прав людини у справі Тимошенко проти України одноголосно визнав, що увесь термін досудового ув`язнення колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко був  свавільним і незаконним.

СФУЖО рекомендує парламентським слуханням прийняти відповідні рішення, які допоможуть:

а) негайного припинити вибіркове правосуддя в Україні та

б) якнайшвидше на підставі рішення Європейського суду з прав людини звільнити колишнього Прем’єр‑міністра України Юлію Тимошенко.

 

2. СФУЖО також стурбована станом утримання ув’язнених в Україні, що зокрема було висвітлено в спец-репортажі “Лук’янівка. Тюрма №1” http://www.everyday.in.ua/?p=2808 (фільм оприлюднений 3 квітня 2012 р.).

СФУЖО рекомендує:

a)      посилити контроль над дотриманням нового Кримінального процесуального кодексу України, який набув чинності 20 листопада 2012 р.,

б)    здійснювати постійний моніторинг місць несвободи для посилення захисту від катувань та жорстокого і нелюдського поводження;

в) забезпечити надання медичної допомоги і належного лікування особам, які позбавлені свободи;

г) забезпечити відповідні умови для утримання ув’язнених у Лук’янівській тюрмі, а зокрема підтримує постанови щодо потреби нових приміщень, які б відповідали сучасним стандартам;

д)    провести відповідний тренінг для працівників місць позбавлення свободи з метою запобігання порушення прав людини.

 

На підставі Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини” щодо національного превентивного механізму” від 2 жовтня 2012 р. функції національного превентивного механізму, а зокрема здійснення моніторингу місць несвободи для посилення захисту від катувань та жорстокого і нелюдського поводження у цих місцях несвободи покладаються на Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Ми розуміємо, що діяльність Уповноваженого Верховної Ради з прав людини полягає не в тому, щоб захищати одну особу, а в тому, щоб на підставі аналізу конкретних ситуацій вивчити системні проблеми та шляхи їх вирішення.  Рішення таких чи подібних проблем також залежить від наявності відповідних законів, для чого ведуться ці слухання.

З повагою,

Орися Сушко
Президент СФУЖО

Марта Кічоровська Кебало
Представник СФУЖО до ООН

Маріянна Заяць
Президент Союзу Українок Америки
 

Копія:

Голові Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя Сергію Ківалову

 

 

 

 

Comments are closed.