СФУЖО | WFUWO

СФУЖО прийняла участь у парламентських слуханнях у Верховній Раді України

16 жовтня 2013 року Світова Федерація Українських Жіночих Організацій прийняла участь у парламентських слуханнях у Верховній Раді України на тему: „Забезпечення рівних можливостей жінок та чоловіків. Проблеми та дієві механізми їх вирішення”.

Як представник СФУЖО у слуханнях прийняла участь та виступила член Екзекутиви СФУЖО Олександра Фарима. У своєму виступі вона коротко ознайомила присутніх з історією, платформою, структурою, напрямками роботи, основними завданнями, діяльністю представництва СФУЖО до ООН та зачитала рекомендації СФУЖО.

Виступ Олександри Фарими у Верховній Раді України, 16 жовтня 2013.

Виступ Олександри Фарими у Верховній Раді України, 16 жовтня 2013.

Пані Фарима відмітила, що представник СФУЖО перший раз особисто приймає участь у парламентських слуханнях на близьку та дуже важливу для Федерації тему, тому що основною місією СФУЖО є відстоювання гідності і недоторканості жінок в Україні та українських жінок у емігрантських громадах при дотриманні міжнародних стандартів у галузі прав людини, підвищення громадської обізнаності з проблемами та порушеннями, збереження української мови і культури, виховання свідомості української ідентичності, пропагування правдивої історії України та українських сімейних і соціальних традицій, а також спрямування зусиль на підтримку розвитку в незалежній Україні стабільної демократії при повазі до верховенства закону.

Виступ представника СФУЖО можна прочитати тут.

Цей виступ є скороченою версією повного виступу, який теж можна прочитати на веб-сайті Верховної Ради.

Участь представника СФУЖО у парламентських слуханнях була доброю нагодою ознайомити присутніх та українську громадськість (слухання транслювались у прямому ефірі українського телебачення) з діяльністю СФУЖО. Виступ п. Фарими присутні сприйняли позитивно, нагородивши оплесками. Підходили і неодноразово висловлювали задоволення тим, що мали нагоду ознайомитись з діяльністю СФУЖО та висловлювали надії на співпрацю. П. Фарима також мала нагоду ознайомитись з роботою багатьох громадських організацій України та налагодити особисті контакти для співпраці в майбутньому.

Вів парламентські слухання Перший заступник Голови Верховної Ради України І. Калєтнік. Він наголосив на важливості питання забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та підкреслив, що розв’язання цієї нагальної проблеми є невід’ємною складовою державної політики, а також частиною міжнародних зобов’язань України. Перший заступник Голови Верховної Ради України також відзначив, що в українському суспільстві сьогодні все ще наявні гендерні стереотипи щодо місця і ролі жінок.

Реальним виміром удосконалення законодавства у сфері гендерної рівності в Україні має стати збільшення участі жінок у суспільно-політичному житті країни, їх представництва у бізнесі та органах державної влади всіх рівнів. Політика в Україні традиційно вважається чоловічою сферою впливу. Зокрема, серед 442 народних депутатів сьомого скликання тільки 42 жінки, тобто менше 10 відсотків. Але при цьому третину всіх законодавчих ініціатив до Верховної Ради подають саме жінки.

Заступник Міністра соціальної політики Лідія Дроздова у своїй доповіді проінформувала про вжиті урядом та Міністерством соціальної політики протягом 2013 року системні кроки, спрямовані на виправлення ситуації, найважливішим з яких стало прийняття Державної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2016 року, яка передбачає запровадження комплексного підходу у забезпеченні рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в Україні.

Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан наголосив: “Нас не влаштовують ті темпи гендерних перетворень у суспільстві, які ми бачимо сьогодні. З 2010 року Кабміном не затверджувалася Державна програма забезпечення гендерної рівності. І саме завдячуючи ініціаторам цих слухань уряд, щоб не допустити шквалу критики на свою адресу напередодні слухань, нарешті її ухвалив. Але вже пройшли всі терміни подання формування бюджетних запитів на наступний рік. Минув і термін підготовки проекту Державного бюджету України на 2014 рік. Тож є великі сумніви, що у фінансування цієї довгоочікуваної програми Кабміном будуть все-таки закладені належні кошти”.

Олександра Фарима і Валерій Пацкан, Депутат Верховної Ради України, Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин.

Олександра Фарима і Валерій Пацкан, Депутат Верховної Ради України, Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин.



Координатор системи ООН в Україні Алессандра Тісо у виступі зазначила, що система ООН в Україні завжди залишається в розпорядженні уряду України і готова приєднатися до зусиль парламенту, міністрів, урядових структур, громадянського суспільства, всіх зацікавлених сторін для виконання заходів і всіх видів діяльності, для того щоб гендерна рівність стала одним з основних в суспільстві, дозволяла жінкам досягати більше цілей та забезпечувати повне виконання прав людини, основних свобод.

Під час парламентських слухань виступили: народні депутати Віталій Кличко, Олена Кондратюк, Ганна Герман, Ольга Борита, Едуард Леонов, Ірина Луценко, Ірина Геращенко, Микола Томенко, Ольга Левченко , Уповноважений Верховної Ради України з питань прав людини Валерія Лутковська та представники міжнародних та громадських організацій.

Comments are closed.